Spa för gravida?

Det finns olika meningar om gravida ska gå på spa eller inte. Många undviker det för att vara på den säkra sidan och det är ju egentligen det bästa att göra som gravid. Men om du är trött på att bära mammakläder varje dag och vill klä på dig en bikini någon dag så kan du faktiskt göra det i just ett spa.

Man kan säga att det är lite av en gråzon om gravida ska vara på spa eller inte. Just nu är det inget som professionella personer säger att man bör avstå ifrån – men det är heller inget som de rekommenderar. Det du kan tänka på är dock att inte boka in en behandling med akupunktur eller där du får ont. 

Akupunktur påverkar de inre organen och kan därmed även påverka bebisen i magen. Och när mamman känner smärtan kan bebisen bli stressad eftersom att mamman då utsöndrar ett hormon som bebisen kan känna av. Om du inte är bekväm med att ta en behandling ska du inte göra det. 

Vem ska du lyssna på?

Vem man ska lyssna på i den här frågan är svårt. Men om du känner dig bekväm med att gå på spa och känner efter medans du är där så är det bra. Genom att känna efter om något känns annorlunda kan du lyssna på signalerna och i så fall avsluta ditt spaande. Det är klart att även gravida kvinnor kan njuta ev en härlig spavistelse i Stockholm eller någon annan stad i Sverige. Kanske befinner du dig på Öland och vill passa på att koppla av där?